Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), çocukluk çağının en sık görülen nörodavranışsal durumu olarak tanımlanmaktadır. DEHB’nin başlı başına bir hastalık olmadığı, daha ziyade bir dizi duygusal, psikolojik veya öğrenme problemi için son ortak davranışsal yolu temsil eden bir semptom grubu olduğu endişesini dile getiriyoruz. DEHB, dikkat toplama yeteneğinin zayıf olduğu bir rahatsızlıktır. DEHB olan insanlar dikkat dağınıklığından muzdariptir. Son derece yüksek aktivite, hareketlilik ve düşünmeden uygunsuz davranma vb… DEHB çocuklarda görülür ve bu sorun erken yaşlarda ve yetişkinlerde devam edebilir.

Kişide hem dikkatsizlik hem de hiperaktivite ve dürtüsellik belirtileri olabilir veya bu tür davranışlardan sadece 1 tanesinin belirtileri olabilir.

  • Dikkatsizlik (konsantrasyon ve odaklanma güçlüğü)

Dikkatsizliğin ana belirtileri şunlardır: kısa bir dikkat süresine sahip olmak ve kolayca dikkati dağılmak dikkatsizce hatalar yapmak:  örneğin okul ödevlerinde unutkan görünmek veya bir şeyleri kaybetmek sıkıcı veya zaman alıcı görevlere bağlı kalamama, talimatları dinleyemiyor veya uygulayamıyor gibi görünme, sürekli değişen aktivite veya görevleri organize etmekte zorluk çekmek.

  • Hiperaktivite ve dürtüsellik:

Hiperaktivite ve dürtüselliğin ana belirtileri şunlardır; özellikle sakin veya sessiz ortamlarda hareketsiz oturamamak sürekli kıpır kıpır görevlere konsantre olamamak aşırı fiziksel hareket aşırı konuşma sırasını bekleyememek düşünmeden hareket etmek konuşmaları kesmek az veya hiç tehlike hissi duymamak.

Bu belirtiler kişinin hayatında okulda başarısız olma, diğer çocuklar ve yetişkinlerle zayıf sosyal etkileşim ve disiplin sorunları gibi önemli sorunlara neden olabilir.

DEHB olan kişiler için zor konuşmalar neden daha kötüdür?

Zor konuşmalar ve bununla yüksek, duygusal olarak yüklü durumları herkes için olumsuz olabilir fakat  DEHB olan insanlar için daha da zordur. Zaman körlüğü ve duygusal hiperfokus bakış açımızı çalıyor. Orantısız bir şekilde üzülüyoruz. Zayıf işleyen hafıza bizi cümle cümle çalışır halde bırakır.

Bu yaşamak için bir yol değil. Beynimizde neler olup bittiğini ve bu konuda ne yapabileceğimizi anlamamız gerekiyor. Çatışma yönetimi sorunlarımızın çoğu, perspektif eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Duygularımız için uygun bağlam veya çatışmanın kendisi olmadan kontrolden çıkarız. DEHB bizi zaman körü yapar. Şimdiki anın dışında zamanı algılayamayız ya da algılayabilirsek zaman algımız bozulur. Öfke, utanç veya incinmiş duygulara dönüştüğümüzde, başka hiçbir şey hissedemeyiz. Kendimizi başka bir şey hissettiğimizi hayal bile edemeyiz.

Bir eşle tartışmak, nörotipik bir kişiyi üzebilir, ancak daha geniş bir bakış açısına sahiptir. Örneğin: Sevmediğim bir şeyi yaptığın için sana kızgınım ama ilişkimiz bu andan daha fazlası. DEHB olan bir kişi sadece bu anı görür. Yalnızca karşımızdaki kişiye verdiğimiz acıyı hissederiz ya da tam tersi olabilir.

Bir çatışmaya girdiğimde, hafızam her fırsatta beni sabote ediyor, bir tartışmaya birkaç dakika kala, genellikle tartışmamızın orijinal bağlamını unuturum. Söylenen ben olsam bile, söylenenleri unutuyorum. Biri beni kendi sözlerimden sorumlu tutmaya çalıştığında sadece hayal kırıklığına uğramakla kalmıyorum, tüm tartışmanın manzarasını değiştiriyorum. Daha fazla kelime aktıkça ve nereden başladığımızı unuttukça, tartışma zihnimin önündeki her şey hakkında oluyor. Bu genellikle tüm tarafların şaşkın ve kızgın hissetmesiyle sona erer.

Zayıf hafızam beni en iyi ihtimalle çevrelerde tartışmaya ve en kötü ihtimalle tamamen odağımı kaybetmeye itiyor. Tartışmanın asıl konusunu kaybettiğimde ve tartışmaktan yorulduğumda, her şeyi unutmaya can atıyorum. Tartışma için dikkat sürem vuruldu. İnsanların incinmiş duyguları bir ışık düğmesi gibi kapatmasını bekliyorum ama bu o kadar kolay değil.

Zor bir konuşmanın kontrolden çıkmasını nasıl önleyebilirim?

Kontrol dışı duygular, bizim için ve başkaları için bunaltıcı olabilir. Anın sıcağında, ortalık yatıştığında kendimizi yanlış (ya da sadece uygunsuz) hissettiren şekillerde ifade ederiz. Diğer taraftan, sızdıran DEHB belleğimiz, durumu kavrayışımızı kaybetmeden önce, sorunları hemen şimdi çözmeye zorluyor. İdeal olarak, duygusal tepki ile bu konudaki konuşma arasına biraz mesafe koymalıyız. Korkunç bir hafızaya sahip zaman körü bir DEHB’li için bu çok büyük bir soru.

Not almak!

Her şeyi yazmam gerekiyor. Banyo aynamın yanında kuru silme kalemleri tutuyorum. Yine de sosyal bir tartışma sırasında not almak garip geliyor. İronik olarak, bunu iş toplantılarında yapmak için eğitildik. Meslektaşlarımız muhtemelen not almadığımız için bizi yargılayacaklardır. Not alma, dinlediğimizi ve tartışılan konuları takip etmeye niyetli olduğumuzu gösterir.

Neden bir iş arkadaşımıza bu nezaketi gösterelim de aile ve arkadaşlara göstermeyelim? Tuhaf göründüğünü düşünseniz bile not almaktan çekinmeyin.

Zorlu konuşmalarda bana yardımcı olması için not almayı kullanmanın bazı yolları şunlardır:

Büyük duyguların yuvarlandığını hissettiğimde ve kendimi bu durumdan uzaklaştırmam gerektiğini bildiğimde, defterimi yanıma alıyorum. Duygularım hakkında yazmak, onları yüksek sesle başkalarına yansıtmamı engelliyor.

Zor bir konuşmayı tahmin edebilirsem, konuşmanın nasıl gitmesini istediğimin bir taslağını yazarım. Tez ifadelerini hatırlıyor musunuz? Bir konuşmadan ne istediğinizi ve diğer kişinin ne duymasını istediğinizi bilmek önemlidir.

Bir çatışmadan hemen sonra not alırım: ne dedim? Diğer kişi ne dedi? Nasıl hissettim? Beni en çok ne kızdırdı, üzdü?

Ve dediğim gibi, bir çatışma sırasında not almaktan çekinmiyorum. Notlar araya girme dürtüsünü bastırabilir (bunu uygun bir zamanda söylemeyi hatırlamam için bir yere not edin) ve düşüncelerimi ve tepkilerimi düzenlememe yardımcı olabilir.

DEHB’yi Anlayın

Yetişkin DEHB’nin üç baskın noktası vardır: hiperaktif, dikkatsiz ve karışık. Hiperaktif DEHB, çoğunlukla sosyal olarak uygunsuz davranışlara yol açan, sürekli dikkati dağılmış veya huzursuz davranışlar sergiler. Bu, sabırsızlık veya hareketsiz oturamama veya sessizce katılamama içerebilir. Dikkatsiz DEHB, büyük ölçüde unutkanlık ve kaçınma davranışlarıyla ilgilidir ve genellikle şeylere veya başkalarına karşı ilgisiz görünme veya sorumlulukları yerine getirmeme ile sonuçlanır. Karışık DEHB, hiperaktif ve dikkatsiz davranışların bir kombinasyonudur. Her sunumun kendi ortak semptomları, başa çıkma yolları ve tedavi yaklaşımları vardır.

Güçlü Yönlerini Vurgulayın

Bir DEHB teşhisi, genellikle önemli olan mücadeleleriyle birlikte gelir. Bununla birlikte, DEHB’li insanlar yaşamın diğer alanlarında inanılmaz güçlü yanlara sahip olabilirler ve bariz zorluklara rağmen bu güçlü yanları tanımak ve doyuma ulaşmak için güvenmek önemlidir.

İletişim Becerileriniz Üzerinde Birlikte Çalışın
Onlara Sabırlı Olun
Küçük Şeyleri Bırakın

Önemsiz şeylerden vazgeçmek, DEHB olan biriyle ilişkinizde kendi endişenizi veya stresinizi en aza indirmenin yararlı bir yolu olabilir. Partnerinizin mücadele etmeye devam edebileceği bazı şeyler olduğunu kabul etmek, ilişkideki temel ihtiyaçlarınızı geçersiz kılmadığı sürece uzun bir yol kat eder. Partneriniz biraz dağınıksa veya ara sıra bir şeyleri unutuyorsa, ilişkinin diğer daha önemli alanları güçlü olduğunda ve ihtiyaçlar karşılandığında bunlar bazen kolayca gözden kaçabilir.